Mind-format

 

Wat is de reden dat we het gevoel hebben vast te zitten? Heeft u wel eens het gevoel dat naarmate je ouder wordt alles zwaarder en complexer wordt? Is dit zoals het hoort of juist ergens en gevolg van? Wat zijn eigenlijk die gevoelens en waar komen die vandaan?


Er werkt hier een mechanisme die ik in het kort zal proberen uit te leggen. Eerst even terug naar het begin, toen je net geboren was. Ik denk dat we het allemaal over eens zijn dat een baby zuiver, open en vrij van zware levenservaringen is (uitzonderingen daargelaten). Naarmate we pijnlijke ervaringen opdoen over het leven gaan we herinneringen krijgen aan die ervaringen, hier is absoluut niets mis mee. Dat is leven! Maar we gaan ons vaak bewust of onbewust afvragen waarom dit gebeurt. Waarom overkomt mij dit? Wat betekend dat over mij? Over mijn leven? Antwoorden kunnen zijn dat je een mislukkeling bent, minder dan een ander, je leven nou eenmaal vol zit met pech, etc. Dit zijn de eerste beelden over jezelf of over je leven. Of dit waar is, is de vraag natuurlijk. Ze zijn een conclusie van een moment. Vaak als er zich een ander moment aandient, dat een soortgelijk pijn doet oproepen, zien we dat als een bevestiging van onze conclusie/ beeld.

Er zijn niet alleen beelden die je over zelf hebt gecreëerd, er kunnen ook beelden, ideeën en patronen zijn die je hebt overgenomen van anderen. Daarnaast kunnen ze ook door anderen op je worden geprojecteerd op zo een manier dat je ze bent gaan geloven en ze hebt over genomen. We gaan op basis van die conclusies onze toekomst plannen een beeld maken hoe die eruit hoort te zien en met wie. Als dit beeld uit elkaar doordat het allemaal niet zo loopt als we dachten, ervaren we pijn en vandaaruit worden we bevestigd in onze conclusies of we maken juist weer meer aan. Soms zijn beelden die we over onszelf hebben (of over anderen of over het leven,) in conflict met elkaar. Dan moet er een nieuw verhaal komen of we raken in verwarring. De complexiteit neemt toe, dit is het eerste niveau. Langzaam ontstaan er lagen en bij ieder laag voelen we ons meer geremd, angstiger, en zwaarder. We wennen daar ook wel weer aan, het is echt niet zo dat we hier heel de dag bewust van zijn, maar met regelmaat worden we hier dan toch mee geconfronteerd.


Hebben we iets mis gedaan?

Nee absoluut niet. We hebben de volledige ruimte om al die beelden, programma’s en conclusies op te bouwen als kind. We ontkomen er zelfs niet aan. Dit is een proces dat onderdeel is van het leven. We bouwen dit op en wanneer we ouder worden, volwassen zijn en ons ontwikkeld hebben dan komt er een punt dat je kunt gaan ervaren hoe het is om dit weer los te laten, de diepte en de inzicht die daarbij vrijkomt is sterk. Het grond je en de innerlijke rust, vrijheid en mogelijkheden lijken sterker in je geworteld dan ooit tevoren.

 

Mind -format

Mind format is een techniek die bestaat uit verschillende stappen. De eerste stap is de mind-mapping. Dit is een intensieve en interessante fase waarop een voor een je patronen, angsten, beelden en ideeën aan het licht worden gebracht. Dit geeft overzicht en het bied de mogelijkheid de dwarsverbanden boven tafel te halen. Dit laatste is van belang voor de tweede fase.

In fase twee is het van belang de grondslag te ontdekken van de elementen uit de mapping. Dat wil zeggen wat is de kern, de oorzaak hierachter. Dit kan een conclusie zijn, een beeld of idee die voortkomt uit het verleden, dit kan echter ook een emotionele grondslag hebben. Dit laatste vraagt om een andere benadering. Als gevolg hiervan zijn er dus twee modellen gemaakt die je helpen in dit proces om de kern van iets te achterhalen.

Fase drie is de ervaring van de kern, het loslaten en de vrijheid herwinnen.

 

Over Solid-Life

Solid life is een praktijk die gericht is op persoonlijke ontwikkeling. Een tevreden mens is en mens dat gezond is in de relatie met zichzelf en anderen.


Privacy Policy
FAQ
Sitemap

Recente Blog Posts

Samenwerking

We werken graag samen met specialisten in andere vakgebieden. De erkenning tot de kennis en kunde van ieder zijn ervaring is de sleutel tot samenwerking. Samen zijn we compleet. Mocht je hierin interesse hebben, neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op